De illusie van goed en fout. Maakt het toch uit wat je doet?
30 april 2017
Echt zien, echt geluk!
24 juli 2017
Show alles

Wat is vrijheid?

Internet/social media/geld de weg naar vrijheid of juist niet?

Soms dan voel ik een behoefte aan verbondenheid. Aan echte communicatie. Email, internet, wifi. En het is ook heel erg fijn als je aan de andere kant van de wereld zit en je zo gemakkelijk contact kan maken met thuis. Dat ik familie die in Nieuw Zeeland zit kan volgen via social media. Dat we een mobiele telefoon hebben en daardoor overal en altijd bereikbaar zijn. Het levert vrijheid op, connectie. Ik kan me nog zo goed voorstellen dat ik vroeger in het buitenland een telefoonkaart kocht. Daar kon je dan ongeveer twintig minuten mee bellen.

Contact

Tegenwoordig is contact maken makkelijker. En toch voelt het soms ook als minder contact. Op je verjaardag krijg je bijna geen echte kaarten meer. Even snel een berichtje op je tijdlijn van je social media profiel. Daarbij wordt er ook steeds meer van je verwacht dat je 24/7 bereikbaar was.

Social media heeft ook een ander aspect. Een soort verslavend effect, steeds maar weer het internet afstruinen want stel je voor dat je wat mist. De mooiste plaatjes van iedereen voorbij zien komen, die zorgvuldig zijn geselecteerd en vaak ook nog bewerkt. Want alleen die kan willen we laten zien, die andere kan, die ieder van ons ook heeft wordt verzwegen. Er zijn zoveel manieren bijgekomen om te communiceren, maar staan we ook meer met elkaar in contact? Soms voel ik me overdonderd door alle technologieën. Word ik moe van het mee moeten doen, van het plaatje dat iedereen zo graag laat zien: Kijk eens hoe mooi ik ben, hoeveel vrienden ik heb, wat ik allemaal heb. Social media is heel rijk maar tegelijkertijd is het ook zo arm.

Vreugde of eenzaamheid?

Het levert vreugde op en tegelijkertijd ook eenzaamheid en gevoel van minderwaardigheid. Ik zeg niet dat het allemaal slecht is, echt niet. En ik zou niet meer zonder het internet, social media, instagram, twitter en skype kunnen, ik omarm het. Maar ik besef me ook wanneer het geen vrijheid meer is. Als ik diverse keren per dag mijn social media moet bekijken. Of als ik een wandeling in de natuur ga maken en ik me kapot schrik omdat ik mijn telefoon vergeten ben. Stel je voor als iemand mij wil bereiken. Ja dat gevoel dat de wereld dan vergaat. Wat een onzin zeg, alsof de wereld vergaat als ik een dagje offline ben. Alles met mate denk ik maar, en zo nu en dan iemand gewoon weer eens een ouderwets kaartje sturen.

Mijn man en ik sturen elkaar regelmatig brieven. En o wat is een echte met de handgeschreven brief bijzonder. Die bewaar je, die voel je. Een email kan daar nooit tegen op. En neem nou geld, dat zien we ook vaak al vrijheid. En dat kan absoluut. Maar wat als je daardoor in een gouden kooi leeft. Vraag je eens af, wat werkt voor jou? Of, wat voelt goed? Wat is vrijheid en wat is geen vrijheid meer. Welke gevangenissen heeft de technologie voor jou gecreëerd? En welke vrijheden? Wie heeft de controle: jij of het internet?

laura
laura
Mijn naam is Laura Donker. Mijn essentie en missie is om te inspireren en te verbinden. Na mijn opleidingen Voeding en Dietetiek en Psychologie ben ik me verder gaan ontwikkelen richting het Boeddhisme en heb ik tevens een Yoga opleiding afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *